نکات کلیدی در انتخاب کاپشن ضدآب که باید بدانید

مقالات
نکات کلیدی در انتخاب کاپشن ضدآب
920 بازدید
کوهگرد
سه شنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۲

انتخاب کاپشن ضدآب rain jacket برای طبیعت گردی در فصول پربارش مثل بهار و پاییز ، گاهی بسیار دشوار و پیچیده است . تنوع زیاد لباس های ضد آب مخصوص کوهنوردی و طبیعت گردی و انبوه اصطلاحات فنی قید شده در توضیحات محصول  و البته قیمت های مختلف آنها ما را در انتخاب سردرگم می کنند .

شناخت نکات کلیدی در انتخاب کاپشن ضدآب

پیاده روی در دل طبیعت آنهم در فصول زیبایی مانند بهار و پاییز ، روح و جسم شما را تازه و شاداب می کند البته به این شرط که هماهنگ با شرایط آب و هوایی این فصول لباس بپوشید چراکه اگر لباس های شما زیر باران خیس شوند دیگر طبیعت گردی لطفی نخواهد داشت .

اما برای انتخاب کاپشن ضدآب چه نکاتی را باید در نظر بگیریم ؟ با ما همراه باشید تا با نکات کلیدی و ویژگیهای مهم لباس های ضدآب مخصوص طبیعت گردی آشنا شوید .

 

ضد آب

میزان  آبگریزی ، کاپشن ضدآب معمولاً با استفاده از تست هِد هیدرواستاتیک (HH) اندازه گیری می شود که میزان فشار آبی را که پارچه می تواند قبل از نفوذ آب (خیس شدن ) در تست های آزمایشگاهی تحمل کند اندازه گیری می کند.

اما دقیقاً هِد هیدرواستاتیک چیست؟ درجه بندی هِد هیدرواستاتیک بر حسب میلی متر بیان می شود و معمولاً از 10000 میلی متر تا 30000 میلی متر متغیر است – هر چه این رقم بالاتر باشد، کاپشن ضدآب مقاومت بیشتری در برابر نفوذ آب خواهد داشت .

رتبه بندی HH می تواند برای هر قطعه از تجهیزات ضد آب در فضای باز، از شلوار کوهنوردی ضد آب گرفته تا چادر مخصوص کمپینگ در طبیعت اعمال شود.

10000 میلی متر HH ضد آب به اندازه کافی مناسب هست تا در زیر یک باران ملایم بهاری قدم بزنید اما اگر کوله پشتی حمل می کنید ، وزن کوله ، میزان فشار را روی پارچه کاپشن  در قسمت پشت ، شانه و لگن افزایش میدهد و همین موضوع می تواند باعث نفوذ آب شود .

این رتبه معمولا در کاپشن ضدآب ارزان قیمت دولایه و لباس های مخصوص فعالیت های شدید بدنی که نیاز به قابلیت تنفس پذیری دارند (دوندگان کوهستانی ) دیده میشود. کاپشن ها و بارانی های  دارای این رتبه، برای حمل کوله مناسب نیستند .

20000 میلی متر HH این سطح از عایق رطوبتی معمولاً برای پاسخگویی به نیازهای اکثر کوهنوردان سه فصل و کوله گردها کافی است. با این حال، شایان ذکر است که سطح تنفس ارائه شده توسط لباس های کوهنوردی و طبیعت گردی  با درجه بندی 20000 میلی متر می تواند به طور قابل توجهی از مدلی به مدل دیگر متفاوت باشد.

30000 میلی‌متر HH ، کاپشن ضدآب با این رتبه HH «ضد بمب» نامیده می‌شوند! اگرچه توصیه نمی‌کنیم که مقاومت آن‌ها را در برابر مواد منفجره آزمایش کنید، اما  k HH 30 نشان‌دهنده استحکام ضد آب بودن آن است که شما را در طوفان‌های شدید کوهستانی  و هنگام طبیعت گردی  در شرایطی ناپایدار آب و هوایی ، خشک نگه می‌دارد.

 

شناخت ساختار پارچه های بکار رفته در تولید کاپشن ضدآب

معمولا در ساخت کاپشن ضدآب با چنین رتبه ای ، میزان تنفس پذیری کاهش پیدا می کند و اولویت تولید کنندگان بر میزان مقاومت آن در برابر آب تمرکز دارد البته در این میان استثنا نیز وجود دارد چراکه کاپشن ضدآب که در ساخت آنها از فناوری Gore-Tex Pro استفاده شده است تنفس پذیری نیز مدنظر قرار گرفته شده و انتخابی عالی به شمار می روند .

تنفس پذیری

“تنفس پذیری” کاپشن ضدآب به توانایی آن در خروج عرق و گرمای بدن اشاره دارد این قابلیت در هنگام پیاده روی در طبیعت بسیار مهم است.در واقع  قابلیت تنفس یک کیفیت ضروری در سراسر سیستم لایه‌بندی لباس کوهنورد محسوب می شود .

بدون تنفس کافی، گرما و عرق بدن در داخل لباس محبوس شده  و در این شرایط لباس ها ی زیری خیس و به شدت چسبناک و ناراحت کننده می شوند . ویژگی تنفس پذیری به اندازه ضد آب بودن مهم است – به ویژه برای کاربرانی که در فعالیت های شدید  شرکت می کنند یا تمایل دارند پیاده روی خود را در آب و هوای گرم انجام دهند.

رتبه‌بندی قابلیت تنفس استاندارد نیست، اما اکثر برندها قابلیت تنفس را با استفاده از نرخ انتقال رطوبت (MVTR) اندازه‌گیری می‌کنند، که میزان بخار آبی را در طول ۲۴ ساعت از پارچه نفوذ می کند را نشان می دهد.

میزان  MVTR در مشخصات محصول به صورت «g/m²/day» یا «g/m²/24h» نشان داده می‌شود، و هرچه رقم درج شده روی کاپشن ضدآب بالاتر باشد، قابلیت تنفس بیشتری خواهد داشت – یعنی ۱۵۰۰۰ گرم در متر مربع در روز. 15000 گرم آب در طول روز از یک متر مربع پارچه عبور می کند، در حالی که 30000 گرم در متر مربع در روز به معنای دو برابر آب عبوری است.

5000 تا 10000 گرم در متر مربع در روز – کاپشن ضدآب با رتبه‌بندی قابلیت تنفس MVTR در این محدوده برای فعالیت‌های ملایم  و استفاده عمومی در فضای باز مناسب هستند اما برای پیاده‌روی در مسیرهای شیب‌دار و چالش‌برانگیزتر یا در شرایط گرم‌تر به اندازه کافی تنفس پذیر نیستند.

15000تا 10000 گرم بر مترمربع در روز – کاپشن ضدآب با این رتبه‌بندی برای پیاده‌روی شدیدتر ایده‌آل هستند.

20000+ گرم بر مترمربع در روز – بهترین گزینه برای استفاده در آب و هوای گرمتر، دویدن در مسیرهای پرشیب کوهستانی ، یا کوهنوردانی که تمایل دارند سریعتر حرکت کنند.

 

2، 2.5 یا 3 لایه

در طراحی و تولید کاپشن های کاپشن ضدآب  از ساختار 2، 2.5 یا 3 لایه  استفاده می شود با این حال سطوح عملکرد از مدلی به مدل دیگر می تواند متفاوت باشد .

کاپشن ضدآب 3 لایه شامل آستر داخلی، پارچه بیرونی “صورت” و یک غشای ضد آب قابل تنفس است که در وسط قرار گرفته است. انواع غشاء متفاوت است – اکثر آنها تفلون (ePTFE) یا پلی اورتان (PU) هستند – اما همه آنها یک کار را انجام می دهند – یعنی اجازه می دهند عرق شما به شکل بخار از داخل کاپشن خارج شود اما در عین حال از ورود آب باران جلوگیری می کند.

نکات مهم در انتخاب کاپشن ضدآب

هدف اصلی لایه داخلی محافظت از لایه ضد آب است، در حالی که لایه بیرونی مقاومت در برابر سایش، دوام و ساختار را فراهم می کند.

کاپشن های  ضدآب 3 لایه برای پیاده روی در شرایط سخت ایده آل هستند به عنوان یک قاعده کلی، کاپشن های 3 لایه بادوام ترین و ضد آب ترین گزینه در بین این سه شکل لایه بندی هستند، اما اغلب سنگین تر و به طور قابل توجهی گرانتر از  مدل های 2.5 لایه و 2 لایه هستند .

در طراحی کاپشن های ضدآب  2.5 لایه از یک روکش لمینت بسیار نازک استفاده شده است  که در داخل پوسته رنگ آمیزی شده است تا ضد آب بودن را افزایش دهد. این کاپشن های ضدآب مقدار کمی  سبک‌تر از مدل‌های 3 لایه هستند، اما اغلب فاقد قابلیت تنفس هستند، زیرا پوشش‌های لمینت آن‌ها به اندازه غشاها عرق را از داخل به بیرون منتقل نمی‌کنند.

کاپشن های ضدآب 2 لایه،  ابتدایی ترین مدل در این دسته هستند که از یک لایه ضد آب متصل به پارچه پوسته و در بیشتر موارد از یک آستر مشبک جدا شده در داخل تشکیل شده اند . در حالی که اغلب بسیار راحت و مقرون به صرفه هستند اما  کاپشن های  دو لایه معمولاً کمترین قابلیت ضدآب و تنفس را ارائه می دهند !

 

DWR

پوشش‌های DWR روش‌های شیمیایی هستند که روی لایه خارجی پارچه های ضدآب بکار رفته در تولید  کاپشن ضدآب ، چادرها و کیسه‌خواب‌ اعمال می‌شوند تا آبگریز (مقاوم در برابر آب) شوند.

به عبارت دیگر، این فناوری  با افزایش زاویه تماس پارچه و رطوبت، آب را روی سطح پارچه به صورت قطره نگه می دارد. زاویه تماس کم بین رطوبت و پارچه به مایع اجازه می دهد تا در سراسر سطح پارچه پخش شود و پارچه را خیس کند ، اما با زاویه تماس بالا، رطوبت به صورت قطره ای باقی می ماند  و قبل از اینکه بتواند بافت را اشباع کند، از سطح می غلتد.

افزودن روکش DWR باعث می‌شود لباس های ضدآب کمی همه‌کاره‌تر شود و هنگام قرار گیری در شرایط بارندگی شما را از تعویض لباس بی نیاز می کند .در هنگام انتخاب کاپشن ضدآب مناسب طبیعت گردی توجه به این ویژگی نیز اهمیت دارد.

 

اندازه مناسب و نوع برش کاپشن ضدآب مناسب طبیعت گردی

توجه به سایز کاپشن ضدآب زمانی اهمیت دارد که شما بخواهید آن را در هوای بسیار سرد استفاده کنید چراکه در زیر آن نیاز به پوشیدن چند لایه لباس گرم دارید و این نیاز به فضای بیشتری دارد .

در زیر به بررسی بعضی اصطلاحات سردرگم کننده که ممکن است موقع خرید با آن روبه رو شوید می پردازیم :

«سجاف افتاده» یا «سجاف دم قطره ای» به این معنی است که پشت کاپشن بارانی کمی بلندتر از قسمت جلویی بریده شده است. سجاف های افتاده هنگام خم شدن کشش و انعطاف بیشتری می دهند و از بالا رفتن کاپشن و نمایان شدن بدن یا لایه های داخلی در هنگام حمل یا پوشیدن  کوله جلوگیری می کنند.

 

« مفصل بندی » به این معنی است که کاپشن ضدآب ،با ویزگی ارگونومیک تری ساخته شده است که با خطوط بدن شما (معمولاً در شانه ها، بازوها و زیر بغل) مطابقت دارد.

تناسب ورزشی/لاغری: این کاپشن ضدآب معمولاً جذب بوده  و برای استفاده در فعالیت‌های هوازی و شدید استفاده می‌شوند. در نتیجه، آنها اغلب فضای کمتری را برای لایه های نرم داخلی و لایه های میانی باقی می گذارند.

«مناسب کوهنوردی /استاندارد» اندازه آن  با لایه‌های میانی حجیم‌تر سازگاری بیشتری دارد.

«تحرک» اشاره به این دارد که آزادی تحرک در طراحی این نوع کاپشن در نظر گرفته شده است .انعطاف پارچه و طراحی مفصلی در شانه و زیربقل این لباس ها را برای کسانی که طبیعت گردی و پیاده روی خود را با کمی کوهنوردی و اسکی ترکیب می کنند مناسب می کند .

کلاه

طراحی مناسب یک کلاه می تواند تفاوت زیادی در کاربردی بودن و راحتی کاپشن ضدآب ایجاد کند .دو ویژگی مهم که باید به آن توجه کنید :لبه های سیم دار (کلاه های قله دار ) و قابلیت تنظیم است .

چگونه کاپشن ضدآب متناسب با نیاز خود را انتخاب کنیم

کلاه های قله دار ، لبه جلوی کلاه را بالا نگه می دارند در نتیجه از پیشانی شما فاصله دارند و مانع ریزش باران روی صورت شما می شوند .

قابلیت تنظیم با تعبیه بندهایی در گردن و پشت کلاه طراحی شده است به این ترتیب شما می توانید کلاه کاپشن را روی سر خود محکم کنید و در زمانیکه گردن خود را به اطراف می چرخانید ، کلاه با سرشما حرکت می کند و این قابلیت دید محیطی را افزایش می دهد.

برخی کلاه ها برای استفاده کلاه ایمنی سازگاری دارند . به این ترتیب کلاه به راحتی در بالای کلاه ایمنی قرار می گیرد بدون اینکه کاپشن از طول دچار کشیدگی یا کوتاهی شود .

 

جیب

جیب های یکی از آن ویژگیهایی هستند که خریداران هنگام انتخاب کاپشن بارانی خود کمتر به آن توجه می کنند . در حالت ایده‌آل، یک کاپشن  بارانی خوب برای طبیعت گردی  باید یک جفت جیب  با اندازه مناسب (در ناحیه باسن) داشته باشد تا در مواقع لزوم از دستهای شما در برابر عوامل محیطی محافظت کنید.

روزی روزگاری وجود جیب یک امر مسلم بود، اما این روزها برخی از تولیدکنندگان برای کاهش  وزن کاپشن از این ویژگی صرف نظر می کنند.پس هنگام انتخاب خود به این موضوع توجه کنید .

نکته مهم دیگری که در مورد جیب باید توجه داشته باشید این  است که جیب ها همچنین باید در جایی قرار داشته باشند که بتوانید هنگام پوشیدن کوله پشتی  با کمربند باسن از آنها استفاده کنید، یعنی کمی نزدیکتر از جیب های یک کاپشن  معمولی به سینه شما باشد .

علاوه بر جیب های دستی، یک یا دو جیب “ناپلئونی” (آنهایی که به صورت عمودی بسته می شوند) در قفسه سینه یک وسیله اضافی مفید است که به شما امکان می دهد تلفن، نقشه، دستگاه جی پی اس یا هر گجت مورد نیاز برای طبیعت گردی  را به راحتی در آن قرار دهید تا  در دسترس باشند .

 

زیپ

برای اطمینان از اینکه پوشش دفاعی شما در برابر عناصرمحیطی  هیچ نقطه ضعفی ندارد، به دنبال زیپ‌های ضد آب یا زیپ‌هایی باشید که بوسیله موادی در برابر نفوذ آب در شرایطی طوفانی مهر و موم شده است .

آشنایی با نکات ضروری و مهم در انتخاب کاپشن ضدآب
زیپ زیر بقل

این طراحی به تهویه بیشتر و خروج بخارات از ناحیه زیر بقل که بیشترین میزان تعرق در آن صورت می گیرد کمک می کند به این ترتیب بدون نیاز به در معرض هوا قرار گرفتن لایه داخلی می توانید از طریق باز کردن این زیپ تهویه مناسبی داشته باشید . این ویژگی در طبیعت گردی در فصول گرم بسیار مفید است .

 

 

گروه کوهنوردی و طبیعت گردی کوه گرد با داشتن سالها تجربه در زمینه برگذاری تورهای کوهنوردی و طبیعت گردی در داخل و خارج کشور و همکاری با لیدرهای با تجربه و کارشناسان حرفه ای در زمینه ابزارهای کوهنوردی و طبیعت گردی آماده پاسخ گویی به شما عزیران است.

با مشورت و راهنمایی کارشناس مجموعه ما می توانید از مراکز معتبر و قابل اعتماد تجهیزات مورد نیاز خود را خریداری کرده و از کیفیت و اصالت آنها مطمئن باشید . برای دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناس ما تماس حاصل فرمایید.

 

 

مقالاتمرتبط

تور هایکوهگرد

خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله کازبک گرجستان (مرداد 1403)
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله کلیمانجارو
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله سهند کمال (طرح سیمرغ)
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله توچال (نوروز 1403)
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله آراگاتس ارمنستان
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور کویر ابوزیدآباد
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله علم کوه (تیرماه 1403)
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله کاچکار ترکیه
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله البروس روسیه (مرداد 1403)
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور اسالم به خلخال
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور ییلاق فیلبند
خراسان رضوی، مشهد
(35) نظر
تور صعود به قله دماوند ( خرداد 1403)
نظرات (0 نظر)